Світлодіодні лампи займають все більш впевнені позиції на ринку освітлювальних послуг. Натомість застарілим лампам розжарювання (лампочки Ілліча) приходять сучасні технології, готові задовольнити будь-які запити споживача.

Технічний прогрес стимулює еволюцію навіть у цій галузі, адже світлодіодні моделі, які були 2-3 роки тому, суттєво відрізняються від нині існуючих. Крім того, перші лампочки, що з'явилися, мали високу вартість, і рівень доступності широким колам споживача був дуже низьким.

Збільшення кількості виробників та різноманітність моделей дозволило знизити ціну на цей затребуваний товар, у покупців з'явилася можливість купувати економічні освітлювальні прилади без шкоди для свого гаманця. Сьогодні led-лампочки на будь-який смак дуже просто знайти у торгових мережах, головне зробити правильний вибір.

Основні характеристики Led ламп

Не кожен покупець може правильно визначити, яку саме світлодіодну лампочку необхідно підібрати для свого будинку. Ось перелік найважливіших параметрів, на які потрібно звернути увагу насамперед.

Цоколь

Це найважливіша особливість під час вибору освітлювального приладу, тому що патрон в який буде поставлена нова лампочка повинен мати таке ж маркування, що й цоколь.

Стандартні типи цоколя Е14 та Е27 (гвинтові), G9, G4 та ін. (штиркові). Різноманітність ринку освітлення дозволяє підібрати новий товар замість старого без особливих труднощів, враховуючи дані маркування.

Потужність

Звичка порівнювати показники потужності сучасних моделей з лампою розжарювання не просто викорінити, тому багато хто визначає це звичною математичною дією: вказану потужність led множать на 10, отримують кінцевий результат.

Щоб полегшити процес вибору споживача, багато виробників вказують аналог лампи в характеристиках товару.

Цвето-температура

Це колір, що випромінює лампа. Чим менше значення даного показника, тим тепліше випромінюваний колір. Колірна температура вимірюється у градусах Кельвіна. Розрізняють три основні відтінки світіння:

теплий знаходиться в межах 2700-3500К, це сприятливий колір, тому що створює психологічний комфорт і затишок, сприяє розслабленню та відпочинку, рекомендується для домашнього освітлення;

нейтральний (денний) має значення 4000-5000К і максимально наближений до природного освітлення, не сліпить очі, створює обстановку для комфортного бадьорості та роботи;

холодне світло від 5500К і вище рекомендоване для офісів та навчальних закладів, т.к. сприяє максимальної концентрації уваги та спрямованості на робочий та навчальний процес.

Форма лампочки

Сьогодні виробники створюють величезну кількість форм та розмірів освітлювальних приладів, тому перед покупкою необхідно враховувати, навіщо призначена та чи інша лампа.

Які форми представлені споживачеві:

  • грушоподібна (стандартна) за типом лампи розжарювання;
  • куляста округла;
  • грибоподібна для невеликих плафонів;
  • свічка, свічка на вітрі та ін.
  • Залежно від місця використання підбирається форма та розмір льоду-лампи.

Виробник

Наповнення ринку освітлювальної продукції товарами різного виробництва дозволяє споживачеві вибрати світлодіодні лампочки будь-якої цінової категорії. Фахівці рекомендують купувати моделі відомих брендів, тих, які на ринку не перший рік і встигли заслужити довіру покупців високою якістю виробленого товару.

Серед найбільш відомих таких брендів як Vestum, Lectris, Electrum, Eurolamp.

Якщо збираєтеся придбати товар маловідомого бренду, для початку знайдіть та ознайомтесь з відгуками інших користувачів, можливо, це буде корисно з точки зору надійності та доцільності вибору.

Dimmable LED lamp

Слово означає "затемняти", в побуті має значення "регулювання яскравості".

Є спеціальний прилад dimmer, який плавно та поступово знижує інтенсивність освітлення. Не всі led-лампи оснащені такою функцією. Прилад може бути вбудований в лампочку або придбати окремо від неї.

Щоб дізнатися, чи буде ваша нова лампа мати дану функцію, вивчіть опис характеристик, де обов'язково має бути інформація про це.

Світлодіодні лампи: переваги та недоліки

В побуті сучасного споживача окрім led-лампочок, першість утримують так звані енергозберігаючі екземпляри. Але як би їх не хвалили, світлодіодні екземпляри виграють порівняння.

Чим же гарні led:

високий рівень безпеки, вони не містять шкідливих добавок та важких металів (енергозберігаючі містять ртуть, наприклад);

рівень економічності при однаковому значенні світлового потоку набагато вищий, ніж у тих самих люмінесцентних;

при включенні спалахують відразу і на повну потужність, повна 100% віддача світла;

повністю виключаються опіки, на відміну від лампи розжарювання, що нагрівається швидко та сильно;

не реагують на перепади напруги в мережі завдяки вбудованому в цоколі стабілізатору напруги.

Щодо недоліків, то їх набагато менше. Основна проблема лед - мерехтіння, яке спотворює сприйняття навколишніх предметів, знижує працездатність та збільшує ступінь стомлюваності очей.

Виявити цей мінус можна простим побутовим способом – подивитися на увімкнену лампочку через камеру смартфона. Якщо помітні на екрані смуги, відповідь зрозуміла: лампа неякісна, краще відмовитися від покупки. До питання про гарантії. Після покупки обов'язково збережіть чек і упаковку, вони можуть стати в нагоді, якщо доведеться міняти неякісний товар. Для зручності чек можна сфотографувати на смартфон.