Хто з поціновувачів кави не знайомий із звичайним дивом сучасного кавоваріння? Гейзерні кавоварки, ці класичні та ультрасучасні пристрої, які завоювали любов і визнання у всьому світі. Що може бути найкращим для приготування чарівного напою.

Батьком сучасного побутового приладу, що запатентував його в 1933 році під назвою "Moka Express", був Альфонсо Біалетті. Промисловець з Італії створив алюмінієвий посуд кутової форми, і це стало їх особливістю. Готувати натуральний напій із мелених кавових зерен у Moki стало модною традицією, пізніше вона завоювала любов у всьому світі.

Как устроена гейзерная кофеварка?

Гейзерна кавоварка, як обрати?

Різноманітність ринку приладів та пристроїв для кавоваріння викликає безліч питань у покупців, і головним залишається саме питання вибору.

Насамперед, потрібно розуміти, як працює гейзерна кавоварка. Свою назву вона отримала за схожість із природним джерелом гейзером, з якого гаряча вода піднімається під тиском пари.

Принцип дуже простий, він полягає у поєднанні трьох елементарних процесів.

  1. Вода у чаші знизу нагрівається за допомогою електрики або газової плити.
  2. Високий тиск пари, що створюється, виштовхує воду догори, вона проходить крізь сітчасту вирву кавового фільтра.
  3. Готову каву заповнює верхній відділ із кришкою.

При виборі кавоварки гейзерного типу важливо прислухатися до думки спеціаліста та придбати модель, яка радуватиме вас смачним ароматним нектаром.

Типи підключення

Моделі можуть бути електричними (працюють від мережі 220 Вольт) та класичними (нагріваються від газової або індукційної поверхні).

Тут немає кращого чи гіршого варіанта, вибір типу залежить від того, який їх краще для покупця. Хтось любить варити каву виключно на плиті, а комусь зручніше користуватися електроприладом.

Який матеріал вибрати

Пристосування для кавоваріння з принципом гейзера виготовляють з алюмінію, нержавіючої сталі, кераміки, скла та ін. Будь-який з матеріалів має свої переваги та недоліки.

Вподобані у всьому світі алюміній і нержавіюча сталь - ідеальні варіанти. З особливостей:

  • гігієнічні та безпечні;
  • відрізняються гарною теплопровідністю;
  • прості та невибагливі у догляді;
  • міцні та надійні.

При будь-якому матеріалі обов'язково звертайте увагу на міцність та якість фурнітури, ручок, кріплень та ін.

Об`єм

Перед покупкою обов'язково постає питання про те, на яку кількість чашок напою розрахована кавоварка.

Для тих, хто не мислить свій день без кавового нектару, чудово підійдуть моделі для приготування 3-6 чашок. А для тихого світанку в гордій самоті досить невеликого варіанта на 1-2 чашки.

Для посиденьок з друзями або кава-брейків в офісі придивіться до моделей на великий обсяг - від 12 до 18 чашок. І не забудьте, що обсяг розраховується, виходячи з розміру чашки кави 45-60 мл.

Дизайн

Безперечно, звертаємо увагу на зовнішній дизайн та колірні рішення. Є вибір між ребристою та гладкою поверхнею.

Ребристі відтворюють первісний образ Bialetti Moka Express, саме таку форму розробили далекого 1933 року.

Колір моделей може змінюватись від натурального металевого до будь-якого відтінку спектру. Часто можна зустріти варіанти червоного та зеленого, жовтого та коричневого кольору. Все залежить від особистих уподобань покупця.

Звичайно, не забуваємо і про виробника. Це може бути невідома або мало відома фірма, але краще, якщо ім'я вже звучить на кавовій арені. Серед найбільш відомих виробників Bialetti, GAT, Vinzer та ін.

У будь-якому разі, перед покупкою важливо вивчити відгуки покупців, вислухати думку друзів, порадитись із фахівцем. Тільки в цьому випадку вибір буде правильним, а придбання принесе задоволення.

Гейзерна кавоварка, як користуватися?

BIALETTI Espressokocher

Головна перевага будь-якої моделі - надійність та простота. Вони настільки прості у використанні, що легко навчити школяра.

Будь-який з варіантів має розбірну конструкцію, яка включає три елементи:

  • нижню чашу для води;
  • сітку-фільтр для меленої кави;
  • верхній резервуар із кришкою для готового напою.
Как варить кофе в гейзерной кофеварке?

Щоб приготувати улюблений напій, достатньо раз вивчити, як варити каву в гейзерній кавоварці. Весь процес триває до 15 хвилин.

  1. Наповнити нижню чашу водою до позначки Максимум. Краще, якщо води буде більше, ніж менше, щоб клапан не зношувався.
  2. У фільтр насипати мелену каву. Деякі рекомендують його утрамбувати, але це не обов'язково.
  3. Одягти верхній резервуар, надійно закрутити за годинниковою стрілкою, включити в мережу або поставити на плиту.
  4. Через кілька хвилин повітря наповнять гучні звуки та шипіння, це свідчить про те, що зараз знизу вода піднімається у вигляді готового кавового напою.
  5. Поступово зменшіть газ або вимкніть подачу електрики. Дайте напою трохи настоятися.
  6. Ваша кава готова.

Гейзерні кавоварки це одне з найкращих рішень для приготування напою із натуральних зерен. Здається, вони складаються з одних переваг:

  • просте використання;
  • доступна ціна за хорошої якості;
  • кава “не тікає” на плиту, як із турків;
  • немає проблеми накипу;
  • різноманітність форм та розмірів;
  • виходить натуральний напій найвищої якості.

Так, рішення придбати замість традиційної турки або габаритної кавоварки компактну гейзерну модель неодмінно виправдає нелегкий період вивчення і вибору.

Ці дрібниці ніщо в порівнянні з божественним і бадьорим ароматом свіжозвареної натуральної кави на власній кухні.