Навіть на тих, хто не вважає себе шопоголіком та не вірить в акції, слова “Чорна п'ятниця” діють як магічне закляття. Адже це означає, що товари можна купити за найвигіднішими цінами і нижче вже не буде.

Хто і коли вигадав цю чарівну мантру? І чому люди з таким нетерпінням чекають на кінець листопада?

Історія чорної п'ятниці

Що таке чорна п'ятниця?

Під цим терміном ховається період традиційних розпродажів, який припадає саме на останній тиждень листопада. Чому традиційні? Бо Black Friday родом із США, де після Дня подяки (а це традиція) відкривається сезон різдвяних знижок, що триває до самого Різдва.

За останні десятиліття популярність чорноп'ятничних акцій стала надбанням представників торгівлі по всьому світу. Вся роздрібна мережа мобілізує сили та фантазію на грандіозний флешмоб, покликаний збільшити прибуток та реалізувати товару більше, ніж за минулий сезон.

Коли проходить чорна п'ятниця?

Холодні дні в листопаді асоціюються з вологою погодою, неприємними затяжними дощами та першими заморозками. Але “блага звістка” про наближення розпродажів здатна зігріти багато сердець.

Магазини і супермаркети задовго до наступу Black Friday майорять призовними гаслами і дуже вигідними пропозиціями. Кожен намагається вкласти в слоган якнайбільше сенсу та обіцянок, а спокусливі розміри знижок розбурхують уяву покупців.

Час “Х” настає рано вранці після четвертого четверга листопада. У четвер у США відзначають День подяки, який символізує початок підготовки до Різдва. А вже наступного ранку звучить гонг “На старт!”, і двері магазинів гостинно відчиняються назустріч тріумфуючому натовпу.

У цей день покупки роблять з такою швидкістю та розмахом, що продавцям не залишається часу навіть перевести дух.

Покупці приходять, щоб спустошити все до єдиної полиці, беруть усе, що потрібно сьогодні або, може, стане в нагоді завтра (ну, або колись):

  • одяг на всі сезони та випадки життя;
  • електронні гаджети та техніку;
  • посуд та столові прилади;
  • іграшки та дитячі речі;
  • продукти, напої, напівфабрикати та ін.

Традиційно в чеки потрапляють прикраси, декор та різдвяні подарунки. Адже це час, коли люди знову вірять у чудеса, загадують заповітні бажання, сподіваючись на їх виконання.

До речі, деякі торгові мережі влаштовують розпродаж не лише у листопаді. Але за традицією також називають період акцій та знижок Black Friday. Це підвищує популярність торгової мережі. І покупцям приємно, коли можна придбати товар за цікавою ціною не лише під час різдвяних свят.

Народження чорної п'ятниці в Америці

Історія чорної п'ятниці бере свій початок у далекому XIX столітті, коли в США виникла ідея влаштовувати великий розпродаж на честь Дня подяки та Різдва, що наближається.

Назва “Black Friday” з'явилася лише 1966 року у Філадельфії, й у іншому значенні. Термін означав пробки на дорогах після Дня подяки, і вигадали його полісмени. Пізніше ці слова стали означати саме те, що нам зрозуміло і звично.

Американці чекають на різдвяний розпродаж з особливим трепетом.

По-перше, процес шопінгу що захоплює, веселий, і це чудова нагода зіграти в командну гру "Хто швидше".

По-друге, знижки таки існують, а це означає, що сьогодні можна дешевше купити речі, які ти не міг купити вчора за повною вартістю.

По-третє, очікування свята – це вже свято! А їх, як відомо, багато не буває.

Отже, чорноп'ятничний квест відбудеться і цього року, незважаючи на пандемію, погану погоду та нестабільне фінансове становище.

Народження чорної п'ятниці в Україні

В Україну п'ятничні розпродажі дісталися 2013 року. Хоча до сьогодні знижки на товари в українських магазинах та торгових мережах не надто тішать. Деякі взагалі не довіряють розмірам знижок, бо вважають їх штучними.

Black Friday - це період, коли покупці поводяться не так, як завжди, і сам процес покупки відрізняється від звичного. Ажіотаж і передчуття "вдалого полювання" здатне вибити з колії, можна наробити безліч помилок. Для того, щоб сезон мега-сейл пройшов на ура, варто зробити кілька логічних кроків.

Скласти список покупок, які збираєтеся зробити цього дня. Найімовірніше, у списку з'являться товари, купівля яких відкладалася через високу ціну. Тепер настав сприятливий період здійснення мрії.

Прорахувати приблизну суму покупок, відкласти необхідні кошти або перевірити картковий рахунок, якщо збираєтеся розраховуватись банківською карткою.

Скласти перелік магазинів і торгових центрів, де є товари, що вас цікавлять. Порівняти ціни до сезону знижок, щоб у важливий день швидко зорієнтуватися і відправитися в магазин з найбільш вигідними умовами.

Витримати швидкість та натиск Black Friday під силу не кожному, але є надія, що саме в цей період у вашому будинку з'явиться те, про що ви давно мріяли.

Приколи чорної п'ятниці

Black Friday – не календарне свято. Але цей день став настільки популярним, що встиг обрости своїми традиціями та приколами.

А у невеликому містечку Німеччини покупці не поділили візок для покупок, зав'язався бій, який вели у ковбасному відділі, відбиваючись палицями ковбаси та сардельками.

До смішного доходили покупці, які хапали з полиць речі розмірыв якы ъм не пыдходять. Навіщо? Щоб відчути себе повноцінним членом суспільства.

Покупці часто беруть додаткові вихідні та відпустки, щоб вистачило часу зробити всі обрані покупки. Деякі компанії самі дають міні відпустку своїм співробітникам, але всі, хто працюють у торговельній сфері, не можуть собі такого дозволити і часто працюють понаднормово в рамках щільного графіка.

Безліч курйозів та безглуздих ситуацій налічує історія чорної п'ятниці, але це не заважає грандіозному різдвяному розпродажу залишатися одним із знаменних заходів року.

Найбільше покупок у період розпродажів роблять жінки. Але з кожним роком відсоток чоловіків здійснюють покупки стає вищим і можливо скоро обженуть жінок, але це не точно!

Були спроби назвати розпродаж "Велика п'ятниця", щоби не асоціювалося з хаосом на дорогах Філадельфії, але ця назва не прижилася.

А ось у Мексиці Чорну п'ятницю називають "Хорошими вихідними".

Так, і не забувайте про Кіберпонеділка, який настає після Black Friday. Онлайн не спить, поки ви боретеся за місце під сонцем у нескінченній черзі на касу. Вдалих покупок!

Які акції відбуваються у нашому інтернет-магазині?

(Переходь по банеру та обирайте товари зі знижками)

Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?
Переглянути товари зі знижкою?

Акції діють до 30.11.2021.